Pluis en niet-pluis onderscheiden met de dermatoscoop

Leer in één dag de grondbeginselen van dermatoscopie zodat je pluis en niet-pluis van elkaar kunt onderscheiden en geen maligniteiten meer mist. 

12 oktober 2024 Ook mogelijk op eigen locatie (zie FAQ)

11
Jaar ervaring met dermatoscopie in de huisartsenpraktijk
2852
Casussen
op het platform
Geen maligniteiten missen in de spreekkamer?

Er komen steeds meer vragen over de huid

Het spreekuur in de huisartsenpraktijk bestaat voor 15% uit vragen over de huid. En de prevalentie van huidkanker neemt fors toe. Weet jij als behandelaar het verschil tussen pluis en niet-pluis? Pik jij tijdig een maligniteit eruit? 

Krijg meer grip op de meest voorkomende verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk

Doelgroep huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants

Programma

 • 9:15 Ontvangst
 • 9:30 Inleiding in het gebruik van de dermatoscoop
  • waarde van dermatoscopie
  • techniek , demonstratie diverse apparatuur
  • plaatsbepaling tijdens het consult
 • 11:30 Theorie van de patroonanalyse 1
  • Basisprincipes
   • De patronen en combinaties van patronen
   • Kleuren
   • Aanwijzingen
 • 12:30 Lunch 
 • 13:00 Theorie van de patroonanalyse 2
  • Basisprincipes (vervolg)
  • De meest voorkomende diagnosen in de huisartsenpraktijk
 • 15:00-15:15 pauze
 • 15:15 De praktijk 
  • Oefenen / casuistiek 
  • Valkuilen / tips & tricks
 • 17:15 Einde

Alle deelnemers krijgen een basishandboek dermatoscopie waarin de meest voorkomende (verdachte) huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk besproken worden. 

Praktisch handboek dermatoscopie voor een betere diagnostiek in de huisartsenpraktijk
Basiscursus dermatoscopie Kloosterhotel ZIN

In deze training leer je betere diagnostiek te verrichten van verdachte huidafwijkingen met de dermatoscoop

Je leert pluis en niet-pluis onderscheiden en de meest voorkomende (verdachte) afwijkingen in de huisartsenpraktijk herkennen.

Dit levert het op: 

 • Systematisch beoordelen van verdachte huidafwijkingen
 • Meer terechte excisies 
 • Meer zelf behandelen 
 • Meer werkplezier
 • Minder onnodige verwijzingen naar de dermatoloog
 • Meer tevreden patiënten  
2020 10 22

Locatie Kloosterhotel Zin 

ZIN is ontstaan uit de wens van de fraters van Tilburg om aan hun klooster een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Een prachtige locatie middenin de natuur. Tijdens de pauzes kun je er lekker wandelen en na afloop van de dag kun je meedoen met een meditatie georganiseerd door een van de paters. 

Centraal gelegen in Brabant in het Vught, op 10 km van 's Hertogenbosch en vlakbij de A2 en A59. 

Docenten

Janneke Kennes huisarts

Janneke Kennes, huisarts

Janneke werkt als huisarts in Udenhout en heeft zich  gespecialiseerd in dermatoscopie van verdachte huidafwijkingen. Zij is actief betrokken bij het Dermatoscopie Platform, een online platform voor huisartsen, VS / PA waar dagelijks geoefend wordt met casuistiek. 

Huisarts Michiel Berenschot

Michiel Berenschot, huisarts

Michiel werkt als huisarts in Amsterdam en heeft zich gespecialiseerd in dermatoscopie van verdachte huidafwijkingen. Michiel geeft daarnaast ook de groene vlaggen cursus in regio Amsterdam en is gepassioneerd om andere behandelaars in de huisartsenpraktijk dermatoscopie te leren. 

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit , dermatoscopie specialist en VS AGZ

Maartje heeft 13 jaar gewerkt in een huisartsenpraktijk als verpleegkundig specialist AGZ. Vanuit deze functie heeft zij zich gespecialiseerd in de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen met de dermatoscoop.Zij is oprichter van het Dermatoscopie Platform en heeft in 2021 hiervoor de Els Borst prijs ontvangen. 

Leer in één dag de grondbeginselen van dermatoscopie zodat je pluis en niet-pluis van elkaar kunt onderscheiden en geen maligniteiten meer mist. 

Huisarts Petra van der Linden

Petra van der Linden, huisarts

"Samen met wat collegae huisartsen wilden wij graag onze kennis en kunde omtrent het werken met de dermatoscoop vergroten. Het doel was met name om meer (pre)maligne zorg in de eerste lijn te houden en de behendigheid bij het gebruik van de dermatoscoop te optimaliseren.

Maartje Spit heeft ons een zeer duidelijk overzicht gegeven over alle verschillende dermatoscopen. Haar cursus bestaat uit duidelijke, overzichtelijke dermatoscopie plaatjes waarbij zij zeer structureel, punctueel en duidelijk uitleg geeft over het gebruik van de dermatoscoop en de beoordeling van de beelden. Haar enthousiasme werkt zeer aanstekelijk en zorgt ervoor dat de leergierigheid bij iedere cursist toenam!

Het feit dat zij naast haar cursus ook nog een dermatoscopie platform heeft, zorgt ervoor dat je altijd laagdrempelig kunt overleggen met collegae en zo spelenderwijs leert,in combinatie met haar boek 'Betere diagnostiek van verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk'. Al met al, raad ik eenieder die kennis wil maken met het werken met de dermatoscoop dan wel zijn of haar kennis meer dieptegang wil geven, de cursus aan!"

Kosten € 527,-

Inbegrepen in de prijs

 • Handboek dermatoscopie voor de huisartsenpraktijk t.w.v. 24,95
 • Kennismaking met diverse dermatoscopen 
 • Vegetarische lunchbreak en versnaperingen
 • Accreditatie is toegekend voor huisartsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten voor 7 punten (7 uur studiebelasting)
Huisarts Hans van Otterdijk

Hans van Otterdijk, huisarts

"Verdachte huidafwijkingen komen vaak op het spreekuur en daarom besloot ik de cursus te gaan volgen. Hierdoor heb ik meer diepgang in deze materie en een betere logistiek in de praktijk. De samenwerking met Maartje verliep prima, ze was een bron van inspiratie en kennis. Het meest waardevol  vond ik het samen beoordelen van de plaatjes"

Veelgestelde vragen

Is de cursus voor mij geaccrediteerd?

Accreditatie is toegekend voor 7 punten door ABC1 voor de huisartsen, bij de NAPA en bij VSR voor verpleegkundig specialisten. 

Is er voorgaand zelfstudie nodig voor deze cursus?

Er is geen zelfstudie nodig voorafgaand aan deze cursus. 

Op welke locatie wordt deze cursus nog meer gegeven?

We geven deze basiscursus ook op locatie aan groepen huisartsen, VS en PA. Mail ons voor de mogelijkheden info@dermatoscopie.nl 

De cursus blijft één jaar toegankelijk. Deze termijn gaat in op de startdatum van de cursus. Begint je cursus op 1 maart 2021, dan heb je tot 1 maart 2022 onbeperkt toegang tot het platform en de cursus.

Dat kan via het forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie.

Is er ook een vervolgcursus dermatoscopie?

Nadat de basiscursus is afgerond is het mogelijk om deel te nemen aan een online cursus voor gevorderden. Hier lees je er alles over. 

Door privé omstandigheden kan ik de cursus nu niet (meer) volgen. Wat moet ik doen?

Hiervoor zijn de annuleringsvoorwaarden belangrijk. Na betaling van de cursus kun je deze kosteloos annuleren binnen 2 weken. Daarna worden annuleringskosten in rekening gebracht. Lees hiervoor de algemene voorwaarden goed door. De cursus kan in overleg ook worden overgedragen aan een collega huisarts. Ook is het mogelijk om deze cursus online te volgen. Neem voor de mogelijkheden contact op via administratie@dermatoscopie.nl 

Wat is het niveau van deze cursus?

Cursusniveau is HBO + en master. 

Gebaseerd op een eindevaluatie van 72 cursisten die de basiscursus op locatie hebben gevolgd.

huisarts

''Ik zocht meer diepgang en kennis en dit heeft de cursus mij ook opgeleverd! Met name een analytische benadering en de vele diagnosen die aan bod zijn gekomen. Ik weet hoe ik nu volgens een systematiek een laesie kan beoordelen en welke alarmsignalen zijn.Veel foto's die het verhaal ondersteunen met een prettige en laagdrempelige samenwerking met de docenten''

huisarts

''de cursus heeft voor meer kennis gezorgd met veel theorie en de vertaalslag naar de praktijk. Top locatie ook met goede catering!

Dankjewel voor enthousiaste uitleg!'' 

verpleegkundig specialist

''Duidelijke uitleg over hoe een huidafwijking te beoordelen en wat de belangrijkste kenmerken zijn!' De samenwerking met de docenten was prettig met veel plaatjes/uitleg en diagnose bij de huidafwijkingen. Veel oefenen met casuistiek Ook de mogelijkheden tot het platform, en het benoemen van apps is erg prettig. Ik heb zin om er mee aan de slag te gaan door deze cursus en hoop zo nog meer plezier te krijgen in het beoordelen/behandelen van huidafwijkingen'' 

Gebaseerd op de eindevaluatie van de 22 cursisten die in 2022 hebben deelgenomen aan deze cursus

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie en zorg, een CRKBO registreerde instelling.

CRKBO registratie Spico educatie & zorg

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330

Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten