Meer grip krijgen op moeilijke laesies met de dermatoscoop?

Meer grip krijgen op moeilijke laesies met de dermatoscoop?

Breng je dermatoscopie vaardigheden naar een hoger niveau met deze online cursus voor gevorderden.  

7,5

Jaar ervaring met dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

589

Casussen
op het platform

Sommige laesies blijven lastig om te beoordelen bijv. op de voetzolen

Sommige laesies blijven erg lastig om te beoordelen

Na een basiscursus dermatoscopie ontdek je dat sommige laesies nog steeds erg lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze: 

 • Op een bijzondere locatie zitten zoals het gelaat, de voetzolen of de lippen;
 • Een lastig vaatpatroon laten zien;
 • Zich presenteren op jonge of juist oudere leeftijd;
 • Aanwezig zijn sinds de geboorte;
 • Heel groot zijn;
 • Een onbekend patroon laten zien;
 • Ervoor zorgen dat je blijft twijfelen. 
Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Sinds 2009 werk ik als verpleegkundig specialist in huisartspraktijk Schoone in Westerhoven. Voordat ik zelf trainer werd heb ik veel training en opleiding gehad in dermatoscopie, waaronder de Boerhaave cursussen Dermatoscopie in Leiden en de Groene Vlaggen ‘Teach-the-teacher’ cursus in Utrecht. Ik behaalde mijn ‘Professional Diploma of Dermoscopy’ bij HealthCert Australia.

Verdiep je dermatoscopische vaardigheden

In deze cursus breng je verdieping aan in je dermatoscopische vaardigheden

Leer nog meer zelf te doen bij meer complexe casussen en voorkom onnodige verwijzingen naar de dermatoloog. 

 • Volledig online
 • In eigen tijd en tempo
 • Via desktop, tablet of mobiele app
 • Praktijkgericht
 • Interactief

Ontdek de 8 modules uit de online cursus dermatoscopie voor gevorderden

Het-opfrissen-van-de-patroonanalyse

Module 1 Opfrissen patroonanalyse

In deze introductie module fris je de kennis op van de patroonanalyse van H. Kittler als basis voor de rest van de cursus. 

dermatoscopie van het gelaat

Module 2 Dermatoscopie van het gelaat

In deze module leer je differentieren tussen pluis en niet-pluis van gepigmenteerde laesies in het gelaat. 

Module 3 Dermatoscopie acrale laesies

In deze derde module leer je gepigmenteerde acrale laesies beoordelen zodat je pluis en niet-pluis kunt onderscheiden. 

Vaatpatronen bij dermatoscopie

Module 4 Vaatpatronen 

Vaten zijn het meest opvallend in laesies met met weinig pigmentatie.
Vaatpatronen zijn vaak minder specifiek dan patronen die gevormd worden door melanine, zoals bijvoorbeeld het pigmentnetwerk van een naevus. Dit maakt het ook lastiger om tot een goede beoordeling te komen. Met deze training verdiep je jouw vaardigheden in het beoordelen van vaatpatronen. 

oefenen met dermatoscopie

Module 5 Casuïstiek oefenen

Dermatoscopie is vooral ook veel doen en beelden analysen. Daarom ga je deze week zelf aan de slag met het toepassen van de patroonanalyse op gepigmenteerde laesies op bijzondere locaties. Je bespreekt je analyses met collega's op het interactieve forum. 

Dermatoscopie van jong tot oud

Module 6 Dermatoscopie van jong tot oud

In deze module leer je om veel voorkomende huidlaesies te beoordelen in de context van de leeftijd van de patiënt. Waar moet je rekening mee houden als je een laesie beoordeelt bij een kind, adolescent , volwassene en (kwetsbare) oudere? Welke specifieke diagnosen komen voor bij deze verschillende groepen en wat voor gevolgen heeft dit voor je beleid?  

Module 7 Valkuilen, tips & tricks

In deze module leer je veel voorkomende valkuilen bij dermatoscopie en krijg je handige tips & tricks om hiermee om te gaan. Over de Furrow Ink Test, de Tape Test en nog veel meer praktische tips leer je in deze module. 

Module 8 Subtypering BCC

Wat is de waarde van dermatoscopie bij de diagnose van het basaalcelcarcinoom? En kun je ook een subtype voorspellen van een BCC? En is dermatoscopie de ultieme tool voor de diagnostiek van het BCC? Je ontdekt het in deze module.

Samenvatting

Alle lesstof word nog eens samengevat in deze module.

Toets

Indien alle lesstof is doorlopen wordt de kennis getoetst met 50 multiple choice vragen. De toets kan positief worden afgerond als je tenminste 70% van de vragen goed hebt beantwoord. 

Online cursus dermatoscopie voor gevorderden

Praktisch

De verwachte cursusduur is 8 weken waarbij de studiebelasting ligt op gemiddeld 1 uur per week. De modules kunnen in eigen tijd en tempo gevolgd worden via een desktop, tablet of smartphone. Er is geen fysieke bijeenkomst verbonden aan deze cursus. De cursus kan gestart worden vanaf 1 sept. 2020.  

Doelgroep en accreditatie

Deze cursus is geschikt voor huisartsen, physician assistents en verpleegkundig specialisten die een basiscursus dermatoscopie hebben gevolgd, bij voorkeur volgens de patroonanalyse van Kittler. Accreditatie voor deze cursus is verleend voor 8 punten door:

 • ABFE Accreditatie Bureau Format E-learning
 • ABAN cluster 1 (ABC1, huisartsen)
 • VSR (register van verpleegkundig specialisten)
 • NAPA (register van physician assistents)

En de investering? € 427,-

Je krijgt als cursist:

 • Onbeperkt toegang tot de cursus, ook na afloop. Je kunt de theorie altijd  raadplegen.
 • Gedurende 1 jaar gratis toegang tot het dermatoscopie platform zodat je blijft oefenen met deze lastige materie.
 • De mogelijkheid om te sparren met 175+ enthousiaste collega’s over casuïstiek op het besloten forum van het dermatoscopie platform
 • Toegang tot de beeldenbank en afgeronde casuïstiek.
 • Toegang tot het laatste (wetenschappelijke) nieuws over dermatoscopie en dermato-oncologie
 • Toegang om dagelijkse uitdagende casuïstiek te bespreken.
 • Deskundige begeleiding op het forum.
 • Dagelijks oefenmateriaal.
 • Gratis toegang tot verdiepende webinars 
 • Maandelijks herkenbare casuïstiek en relevante updates via de mail.
 • Digitale hand-outs van alle modules.
 • Handige checklists, spreekuurkaarten en tips & tricks.
Huisarts Janneke Kennes

Janneke Kennes, huisarts

"Na de basiscursus zocht ik meer verdieping en meer kennis. Ik heb gemerkt dat ik nu meer handvatten heb voor laesies op handen en voeten en in het gelaat. Ook heb ik nu meer achtergrondinformatie over stof die bij de basiscursus al aan bod is gekomen, zodat ook deze informatie beter beklijft. De samenwerking met Maartje was prima, zoals altijd. Zeer benaderbaar en snelle inhoudelijke feedback als ik daarom vroeg. Ik vond de herhaling en vervolgens verdieping van de meest voorkomende huidlaesies het meest waardevol. Aangevuld met meer informatie over de acrale laesies voel ik me weer meer bekwaam in de dermatoscopie. "

Verpleegkundig Specialist Tjitske Huisman

Tjitske Huisman, verpleegkundig specialist

"Ik heb de basiscursus gedaan en ben dagelijks bezig met dermatoscopie. En ik zocht verdere verdieping met deze cursus. Ik heb nu meer inhoudelijke kennis en praktische handvatten die ik direct toe kan passen. Er was snelle feedback bij vragen en ondersteuning zowel inhoudelijk als praktisch. Het meest waardevolle aspect van deze cursus vond ik dermatoscopie in verschillende levensfasen. Zeer waardevolle cursus! Veel voorbeelden/beeldmateriaal. Prettig om tijdens/na je spreekuur een losse training te kunnen bekijken. Veel respect voor de manier waarop je de cursus hebt vormgegeven! Professioneel, inhoudelijk zeer relevant en toepasbaar."

Huisarts Hylke de Waart

Hylke de Waart, huisarts

"Ik zocht verdieping met deze cursus zodat ik hierdoor meer zekerheid zou krijgen. Ik heb nu meer handreikingen om systematisch te werk te gaan. De docent geeft duidelijke uitleg en goede tips waarop je moet letten. Het meest waardevolle aspect van deze cursus zijn het beoordelen van plekjes in het gelaat en bij verschillende leeftijden."

Veelgestelde vragen

Ik heb een vakantie gepland tijdens de online cursus is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem, je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo volgen. Het wordt wel geadviseerd om de cursus na de vakantie weer op te pikken zodat je alsnog de cursus kunt afronden.

Is de cursus voor mij geaccrediteerd?

De cursus is geaccrediteerd voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistents voor 8 punten. Ook artsen werkzaam als AVG of SOG kunnen deze cursus geaccrediteerd volgen. Je dient je wel te realiseren dat de cursus gericht is op de behandelaar in de huisartsenpraktijk.

Kan ik als gespecialiseerd verpleegkundige of huidtherapeut ook deelnemen?

Helaas niet, de cursus is gericht op behandelaars met een zelfstandige behandelbevoegdheid zoals omschreven in de Wet BIG, dit zijn artsen, VS-en of PA’s. Wel kan er een scholing op maat verzorgd worden, neem hiervoor contact op via de mail

Hoe lang kan ik gebruik maken van het cursusmateriaal?

De cursus blijft onbeperkt toegankelijk. Er zit wel een termijn aan de accreditatie (volgt). Het lidmaatschap voor het online platform geldt 1 jaar vanaf de startdatum van de cursus. Begint je cursus op 1 maart 2020, dan heb je tot 1 maart 2021 onbeperkt toegang tot het platform.

Hoe worden de lessen aangeleverd?

Elke week ontvang je een email met daarin het volgende cursusdeel. Dit zijn video’s variërend van 3– 60 minuten. De gemiddelde studiebelasting is 1 uur per week.

Kan ik de cursus ook op mijn tablet of smartphone volgen?

 Ja dat kan via Internet, maar er is ook een app beschikbaar voor betere prestaties. Deze app is gratis te downloaden ‘Huddle community & e-learning’. Om in te loggen gebruik je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het dermatoscopie platform.

Moet ik ook software aanschaffen om de cursus te kunnen volgen?

Dat is niet nodig. Je hebt alleen toegang nodig tot Internet via Google Chrome. Mocht dit niet op je computer staan, dan kun je deze browser gratis downloaden via Google.

Hoe lang ben je gemiddeld bezig om de cursus te volgen?

Gemiddeld 8 weken afgerond, uiteraard kun je versnellen of vertragen, afhankelijk voor de mogelijkheden en leerbehoefte. 

Hoe leg ik contact met mijn mede cursisten?

Dat kan via het forum. Momenteel maken er al meer dan 175+ huisartsen, VS en PA gebruik van dit forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie.

Hoe privé zijn de berichten die ik plaats op het platform?

Er zijn open en besloten items op het platform. Als je nog niet bent ingelogd zie je welke items privé zijn doordat ze lichter van kleur zijn en ze niet toegankelijk zijn. De besloten items zijn verder herkenbaar doordat erachter staat ''leden''. Alle berichten die hier geplaatst worden zijn privé en niet toegankelijk voor niet-leden. De berichten worden ook niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie.

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
Roerlaan 16, 5691 HJ Son en Breugel 
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten