Geen maligniteiten missen in de spreekkamer?

Mis geen maligniteiten meer

Leer de dermatoscoop hanteren en verbeter je diagnostiek van verdachte huidafwijkingen met de online basiscursus dermatoscopie zodat je vaker het juiste beleid kunt inzetten met een betere prognose voor je patiënt. 

Start op 7 maart en 31 mei 2023

11

Jaar ervaring met dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

2852

Casussen
op het platform

Betere herkenning van verdachte huidafwijkingen 

 • Minder onnodige excisies
 • Minder onnodige verwijzingen
 • Betere herkenning maligne huidafwijkingen 
 • Vroegtijdige herkenning maligne huidafwijkingen 
 • Gerichte biopten 
 • Gerichte excisies
 • Meer werkplezier

''Details create the bigger picture''

Maartje Spit: dermatoscopie in de praktijk

Ervaar zelf de winst van dermatoscopie met de basiscursus 

Verricht geen onnodige excisies meer en ontdek tijdig een maligniteit. In deze cursus leer niet alleen een stevige theoretische basis te leggen maar vooral ook om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk.

 • Volledig online
 • In eigen tijd en tempo
 • Via desktop, tablet of mobiele app
 • Praktijkgericht
 • Interactief

Ontdek de 12 modules uit deze online basiscursus dermatoscopie

Module 1 Introductie

Je leert waarom dermatoscopie zinvol is en wanneer. Wat doe je precies bij dermatoscopie? En wat zijn de randvoorwaarden?

Module 2 Theoretisch fundament

In deze module leg je het fundament van de patroonanalyse volgens professor H. Kittler, de grondlegger ervan. Je leert o.a. wat klodders zijn, cirkels en welke lijnpatronen er zijn en wat ze betekenen in relatie tot de kleuren en aanwijzingen.

Module 3 Benigne afwijkingen (1)

Je leert verschillende soorten naevi herkennen en het dermatofibroom.

Module 4 Benigne afwijkingen (2)

In deze module staat het angioom, de talgklierhyperplasie, lentigo benigna en het brede spectrum van de verruca seborrhoica centraal.

Module 5 Casuïstiek oefenen

Dermatoscopie is vooral ook veel zelf doen en ontdekken. Daarom staat deze module volledig in het teken van het toepassen van de patroonanalyse op de meest voorkomende benigne afwijkingen. Je bespreekt casuïstiek van benigne afwijkingen uit jouw praktijk met collega’s op het interactieve forum.

Module 6 Maligne afwijkingen (1)

Deze module gaat over de patroonanalyse van de actinische keratose en het basaalcelcarcinoom. Herkenning ervan draagt bij aan vroegdiagnostiek van huidkanker zodat het juiste beleid ingezet kan worden. 

Module 7 Maligne afwijkingen (2)

Je leert de specifieke patronen, kleuren en aanwijzingen herkennen van M. Bowen, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Module 8 Casuïstiek oefenen

Je leert de theorie van de maligne afwijkingen toepassen op het interactieve forum waar je wederom gaat sparren met collega’s en deskundigen over de casuïstiek.

Module 9 Beleid

Deze module gaat over het beleid bij verdachte huidafwijkingen conform de NHG Richtlijn verdachte huidafwijkingen (2017).

Module 10 Samenvatting

Alle lesstof word nog eens samengevat in deze module.

Module 11 Huiswerk

In deze module word je wederom aan de slag gezet en maak je een eindopdracht waarbij de patroonanalyse wordt toegepast op zowel de benigne en maligne huidafwijkingen tijdens je spreekuur.

Module 12 Implementatie

In deze afsluitende module is er aandacht voor het behoud van de opgedane lesstof. Je krijgt veel tips en advies hoe je tot blijvende implementatie kan komen van de dermatoscoop in jouw praktijk.

Afronding

Indien alle lesstof is doorlopen wordt de kennis getoetst met 54 kennisvragen en 38 toepassing vragen. De toets kan positief worden afgerond als je tenminste 70% van de vragen goed hebt beantwoord. 

Online basiscursus dermatoscopie met praktisch basishandboek Dermatoscopie

Praktisch

De verwachte cursusduur is 8 weken waarbij de studiebelasting ligt op gemiddeld 1,5 uur per week. De modules kunnen in eigen tijd en tempo gevolgd worden via een desktop, tablet of smartphone. Er is geen fysieke bijeenkomst verbonden aan deze cursus. Er zijn 4 startdata per jaar waarbij er per keer ruimte is voor maximaal 25 deelnemers. 

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Sinds 2009 werk ik als verpleegkundig specialist in huisartspraktijk Schoone in Westerhoven. Voordat ik zelf trainer werd heb ik veel training en opleiding gehad in dermatoscopie, waaronder de Boerhaave cursussen Dermatoscopie in Leiden en de Groene Vlaggen ‘Teach-the-teacher’ cursus in Utrecht. Ik behaalde mijn ‘Professional Diploma of Dermoscopy’ bij HealthCert Australia.

10 accreditatiepunten voor deze cursus door:

 • ABFE Accreditatie Bureau Format E-learning
 • ABAN cluster 1 (ABC1, huisartsen)
 • VSR (register van verpleegkundig specialisten)
 • NAPA (register van physician assistents)

Voor wie is deze basiscursus dermatoscopie geschikt?

 • Huisartsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten werkzaam in de eerste lijn;
 • Behandelaars die nog weinig kennis hebben van dermatoscopie;
 • Behandelaars die elders een basistraining hebben gevolgd, maar hier nog niets mee gedaan hebben in de praktijk.

Denk je toch dat deze cursus ook geschikt is voor jou, neem dan even contact op! 

En de investering? 597,-

Je krijgt als cursist:

 • 12 online modules met 32 videotrainingen.
 • 1 jaar lang toegang tot de cursus. Je kunt de theorie in deze periode altijd  raadplegen via desktop, tablet of mobiel. 
 • 1 jaar toegang en dagelijkse deskundige begeleiding op het interactieve forum t.w.v. 147,- 
 • De mogelijkheid om 24/7 je vragen en casusen voor te leggen
 • Toegang tot de beeldenbank en afgeronde casuïstiek.
 • Toegang tot het laatste (wetenschappelijke) nieuws over dermatoscopie en dermato-oncologie 
 • Een gratis online training teledermatoscopie. Tips en handvatten voor het verrichten van een teledermatoscopische consultatie in de huisartsenpraktijk.
 • Gratis toegang tot verdiepende kwartaal webinars met externe gastsprekers
 • Maandelijks herkenbare casuïstiek en relevante updates via de mail.
 • Toegang tot de app van het Dermatoscopie Platform
 • Maandelijkse casuïstiek bespreking
 • Gratis online training teledermatoscopie consultatie in de huisartsenpraktijk. t.w.v. €47,-
 • Gratis praktisch basishandboek dermatoscopie t.w.v. €24,95 (verzendkosten België €9,95). 
 • Gratis spreekuurwaaier dermatoscopie t.w.v. 12,95 (extra verzendkosten België €3,50). 
Huisarts Marieke Romkens

Marieke Römkens, huisarts

"De online basiscursus vond ik een mooie aanvulling op een eerder gevolgde cursus die ik toevallig nét ervoor had gevolgd en waarna ik me nog niet bepaald bekwaam voelde. Zoals zo vaak in ons vak; meer doen levert meer expertise op. Na de cursus had ik een basis. Met het dermatoscopieplatform als back-up heb ik zelf veel casussen ingebracht, waardoor mijn kennis en kunde vergrootte.

Alle plekjes komen nu bij mij op het spreekuur en het is fijn om de patiënt nu meer te kunnen bieden in de 1e lijn. De online basiscursus biedt duidelijke slides, ook handig dat je ze kunt terugkijken, ook op je mobiel (dus ook in “verloren” uurtjes). De online basiscursus biedt een fijn naslagwerk wat zorgt voor een goede basis! Ik zou de online basiscursus absoluut aanraden aan collega’s!"

Huisarts I Rutten

Inge Rutten, huisarts

"Ik wilde zelf beter huidplekjes kunnen beoordelen. Nu heb ik meer kennis en hoef ik minder te verwijzen. De cursus bevat veel voorbeeldeplaatjes bij de theorie en alles is in overzichtelijke blokken opgedeeld. Prettig dat de cursus in eigen tempo gevolgd kan worden"

Huisarts Carlijn Schouten

Carlijn Schouten, huisarts

"De cursus is een goede aanvulling op de huidige diagnostische mogelijkheden in de dagelijkse praktijk doordat ik nu meer kennis en inzicht heb in dermatologische problemen.

Het is vooral verrijkend in het beter kunnen onderscheiden tussen maligne/benigne afwijkingen. 

Het oefenen en de huiswerkopdracht geven de meeste inzichten. Het kijken van de filmpjes is een redelijke basis, maar het gaat uiteindelijk om de toepassing.''

Veelgestelde vragen basiscursus dermatoscopie

Waarom wordt er een maximum aantal deelnemers genhanteerd?

Dit komt omdat we dagelijks met elkaar oefenen met de lesstof op het Dermatoscopie Platform en er ook huiswerkopdrachten gemaakt worden door de cursisten. Om dit goed te kunnen begeleiden hanteren we een maximaal aantal deelnemers. Op deze manier bieden we de kwaliteit die we willen bieden en kunnen we iedereen voldoende feedback geven op de casussen uit de eigen praktijk.

Hoe lang ben je gemiddeld bezig om de cursus te volgen?

Sommige ronden de cursus in 5 weken af, anderen doen er 15 weken over. Gemiddeld wordt de cursus is 8 weken afgerond. Je ontvang wekelijks een reminder om te starten met het volgende cursusonderdeel. 

Is mijn dermatoscoop geschikt voor de online cursus?

Het is belangrijk om een hybride dermatoscoop te gebruiken. In dit artikel lees je er mee over. Heb je interesse in een dermatoscoop van Heine, dan krijg je via dermatoscopie.nl 75 euro korting op een van de drie modellen. Meer weten?

Ik heb een vakantie gepland tijdens de online cursus is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem, je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo volgen. Het advies is om de cursus na de vakantie weer op te pikken zodat je alsnog de cursus kunt afronden.  

De cursus blijft één jaar toegankelijk. Deze termijn gaat in op de startdatum van de cursus. Begint je cursus op 1 maart 2021, dan heb je tot 1 maart 2022 onbeperkt toegang tot het platform en de cursus.

Hoe worden de lessen aangeleverd?

Elke week ontvang je een email met daarin het volgende cursusdeel. Dit zijn video’s variërend van 10 –60 minuten. De gemiddelde studiebelasting is 1-1,5 uur per week.

Kan ik de cursus ook via een app, tablet of smartphone volgen?

Ja, dat kan via internet, maar er is ook een app beschikbaar voor betere prestaties. Deze app is gratis te downloaden ‘Huddle community & e-learning’. Om in te loggen gebruik je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het dermatoscopie platform.

Moet ik ook software aanschaffen om de cursus te kunnen volgen?

Dat is niet nodig. Je hebt alleen toegang nodig tot internet via Google Chrome of een smartphone (of je kunt beiden gebruiken). Mocht Google Chrome niet op je computer staan, dan kun je deze browser gratis downloaden via Google.

Hoe leg ik contact met mijn mede cursisten?

Dat kan via het forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie, ook in het weekend. Het is een actief forum waar dagelijks tientallen collega's gebruik van maken. Dagelijks zijn er dermatoscopie experts actief die je op weg helpen. 

Hoe privé zijn de berichten die ik plaats op het platform?

Alle items op het platform zijn besloten en alleen toegankelijk voor leden. De berichten worden niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.

Door privé omstandigheden kan ik de cursus nu niet (meer) volgen. Wat moet ik doen?

Hiervoor zijn de annuleringsvoorwaarden belangrijk. Na betaling van de cursus kun je deze kosteloos annuleren binnen 2 weken. Daarna worden annuleringskosten in rekening gebracht. Lees hiervoor de algemene voorwaarden goed door. Als je al gestart bent met de cursus neem dan even contact op via administratie@dermatoscopie.nl om te kijken wanneer de cursus hervat kan worden. De cursus kan in overleg ook worden overgedragen aan een collega huisarts, VS of PA.

Kan ik meedoen met het STAP-buget?

Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Is er voorgaand zelfstudie nodig voor deze cursus?

Er is geen zelfstudie nodig voorafgaand aan deze cursus. 

Gemiddelde waardering van de online basiscursus dermatoscopie

Gebaseerd op een eindevaluatie van 197 cursisten die de basiscursus volledig hebben afgerond

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie en zorg, een CRKBO registreerde instelling.

CRKBO registratie Spico educatie & zorg

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330

Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten