Maartje Spit in actie met dermatoscoop

Wil jij jouw patiënten met verdachte huidafwijkingen beter helpen?

Dermatoscopie.nl ter bevordering van dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

Heel veel behandelaars in de eerste lijn schaffen een dermatoscoop aan en gaan meteen aan de slag. Soms na een training, maar ook zonder dat zij getraind zijn in dermatoscopie. Daarnaast is het aanbod aan dermatoscopie-onderwijs zeer beperkt en dat terwijl een goede training van fundamenteel belang is. Vanuit deze motieven heb ik in 2017 de website dermatoscopie.nl opgericht. 

Om naast kennisoverdracht goed te kunnen voorzien in een toepassing van deze ingewikkelde materie richtte ik in 2018 het dermatoscopieplatform.nl op. Een online leerplatform voor dermatoscopie. Dagelijks trainen we hier behandelaars in de huisartsenpraktijk in dermatoscopie en begeleiden we hen bij de analyse van casuïstiek. Dit alles ten behoeve van de missie om bij te dragen aan betere diagnostiek van verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk. 

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Sinds 2009 ben ik werkzaam als verpleegkundig specialist in de huisartsenzorg. Ik houd me dagelijks bezig met de beoordeling van verdachte huidlaesies.

Na een Master Advanced Nursing Practice en een Master Health Education and Promotion heb ik de afgelopen tien jaar diverse trainingen gevolgd, waaronder de Boerhaave cursussen Dermatoscopie in Leiden en de Groene Vlaggen ‘Teach-the-teacher’cursus in Utrecht waarna ik als gecertificeerd trainer aan de slag ben gegaan voor o.a. Stichting KOH in Eindhoven. Om anderen nog beter te kunnen helpen heb ik in 2018 mijn ‘Professional Diploma of Dermoscopy’ behaald bij HealthCert Australia' en in 2021 aangevuld met een diploma ''Dermoscopy in general dermatology''. 

Sinds 2017 geef ik met veel plezier les op congressen en opleidingsinstituten. We verzorgen elk kwartaal webinars, online en offline dermatoscopiecursussen voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistents in Nederland en in België.

passie voor dermatoscopie

Passie voor dermatoscopie

Zelf heb ik ook ervaren hoe moeilijk de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen is. In de opleiding is er beperkte aandacht voor maar in de dagelijks praktijk word je wel dagelijks geconfronteerd met vragen over plekjes en vlekjes van de huid. Daarom besloot ik me in 2012 te bekwamen in dermatoscopie en dat vond ik vanaf het allereerste begin fantastisch.

Ik ontdekte een fascinerende wereld van orde -en soms chaos- met prachtige structuren en kleuren die niet met het blote oog waar te nemen zijn. Ook ontdekte ik hoe moeilijk het was om al deze verschillende structuren en kleuren te duiden en dan ook nog eens binnen de context van de patiënt. Dat leer je niet even in een korte training en het vraagt bovendien om heel veel oefenen in de praktijk. Dit daagde me uit om steeds meer verdieping te zoeken in deze materie zodat ik mijn patiënten steeds beter kon helpen. En dat betekende dat ik steeds vaker patiënten kon geruststellen, veilig kon afwachten, minder hoefde te verwijzen naar de dermatoloog. En het betekende ook dat ik vaker terecht ging behandelen en ook meer terechte verwijzingen ging maken naar de dermatoloog.   

Mijn interesse groeide uit tot een ware passie waarbij ik dagelijks alle ontwikkelingen op dit vakgebied volg.Deze kennis breng ik vervolgens weer over op mijn cursisten.

Het is mijn kracht om een vertaalslag te maken van theorie naar de dagelijkse praktijk. 

EUROPDT Maartje Spit
Podcast over dermatoscopie op Huisartspodcast.nl

Dermatoscopie op Huisartspodcast.nl

In maart 2020 ben ik geïnterviewd door huisarts Chantal Snijders van Huisartspodcast.nl met als doel huisartsen te inspireren en te enthousiasmeren om met dermatoscopie aan de slag te gaan.

dermatoscopie.nl is een onderdeel van Spico educatie & zorg

Dermatoscopie.nl als onderdeel van Spico educatie & zorg

Deze website is onderdeel van Spico educatie & zorg, opgericht in 2018. Spico educatie & zorg houdt zich bezig met het ontwikkelen en geven van onderwijs aan huisartsen, VS en PA over dermatoscopie en huidkankerzorg. Daarnaast houdt Spico educatie & zorg zich bezig met het leveren van huisartsenzorg én laag complexe medisch specialistische zorg aan patienten met een huidvraag. 

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie & zorg, een CRKBO registreerde instelling.

CRKBO registratie Spico educatie & zorg
Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330

Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten