Dermatoscopie scholingsoverzicht 2020

Weten waar je als huisarts, verpleegkundig specialist of physician assistent terecht kunt voor een geaccrediteerde nascholing op het gebied van dermatoscopie? Neem dan eens een kijkje bij het scholingsoverzicht. Dit overzicht wordt wekelijks geactualiseerd.

Online basiscursus dermatoscopie

Online basiscursus dermatoscopie

14 okt. 2020, online

Doel: de behandelaar in de eerste lijn leert om de dermatoscoop te gebruiken en op een goede manier in te zetten tijdens het spreekuur zodat:

 • er betere diagnostiek verricht wordt
 • benigne afwijkingen beter herkend worden
 • maligne huidafwijkingen sneller en in een vroeger stadium herkend worden
 • er meer terechte en minder onnodige verwijzingen naar de dermatoloog gemaakt worden
 • het werkplezier toeneemt
 • de patiënttevredenheid toeneemt
 • kosten in de zorg bespaard worden

De cursus is gericht op de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen op niet complexe locaties van het lichaam zoals romp en extremiteiten. Derhalve valt de behandeling van huidkanker niet binnen het bestek van deze cursus. Ook zal niet worden ingegaan op complexe locaties zoals de handpalmen en voetzolen, de nagels en het gelaat.

Doelgroep: verpleegkundig specialisten, PA en huisarts. Geaccrediteerd voor 10 punten.

Het is een individuele cursus maar je wisselt met je medecursisten casussen uit op het forum (groepsgrootte per startdatum max. 25)

Online cursus dermatoscopie voor gevorderden

Online cursus dermatoscopie voor gevorderden

1 sept; 3 okt. en 3 nov. 2020, online

Deze cursus leert behandelaars in de eerste lijn om nog betere diagnostiek te verrichten van verdachte huidafwijkingen met behulp van de dermatoscoop door verdieping aan te brengen in de dermatoscopische vaardigheden in bijzondere en complexe situaties zoals bijvoorbeeld:

 • acrale laesies
 • vlakke gepigmenteerde laesies van het gelaat
 • dermatoscopie bij verschillende leeftijdsgroepen
 • het beoordelen van vaatpatronen
 • valkuilen , tips & tricks
introductie webinar dermatoscopie

Webinar: Waarde van dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

29 sept. 2020 om 20:00, online

Maak in 30 minuten kennis met de waarde van dermatoscopie in de huisartsenpraktijk in dit gratis webinar. Tijdens dit webinar kan je live vragen stellen. Je kunt dit webinar met een tablet, desktop of mobiel volgen.

Doelgroep: verpleegkundig specialisten, PA en huisarts die zich afvragen wat dermatoscopie hen kan opleveren in het dagelijks spreekuur (niet geaccrediteerd).

webinar het belang van vaatpatronen

Webinar: Het belang van vaatpatronen bij dermatoscopie

2 september 2020 om 20:30, online

Vaten zijn het meest opvallend in laesies met met weinig pigmentatie. 
Vaatpatronen zijn vaak minder specifiek dan patronen die gevormd worden door melanine. En dit maakt het ook lastiger om tot een goede beoordeling te komen. De analyse van vaten is echter belangrijk omdat ze binnen de patroonanalyse een belangrijke aanwijzing kunnen zijn voor je voorkeursdiagnose. 

Maak kennis met de waarde en beoordeling van vaatpatronen in dit webinar speciaal ontwikkeld voor cursisten en oud-cursisten die een stapje verder willen gaan met dermatoscopie. 

Dermatoscopie-Quiz

Webinar: Q & A & live quiz (alleen voor leden)

27 oktober 2020 om 20:30, online

Dit webinar is speciaal voor leden van het Dermatoscopie Platform. De inschrijving verloopt via een persoonlijke uitnodiging per mail. 

Doelgroep: huisartsen, VS en PA die een cursus dermatoscopie volgen of gevolgd hebben (zowle basiscursus als gevorderden). Let op, dit webinar is niet geaccrediteerd. 

De cursus over huidkanker 2020

Nog geen nieuwe datum bekend, Boerhaave Leiden

Per jaar worden er 50.000 basaalcelcarcinomen en ruim 5000 melanomen per jaar gediagnostiseerd. Voor patiënten is het belangrijk dat deze al in een vroeg stadium worden opgemerkt, het liefst met het blote oog. Ook uit enquêtes van de dermatoscopie cursussen is gebleken dat de deelnemers graag méér blote-oog diagnostiek als inleiding tot de dermatoscopie willen hebben.

De cursus is bedoeld als een praktische training. De blote-oog diagnostiek komt uitgebreid aan bod, culminerend in een spannende quiz. Verder is er een computermodule om de voor de eerste lijn relevante punten uit de richtlijn te oefenen.

Doelgroep: huisartsen en specialsten ouderengeneeskunde

Opfriscursus dermatoscopie KOH Eindhoven

7 december 2020 (avond), KOH Eindhoven

Hoe staat het met uw kennis van de diagnostiek met het gebruik van de dermatoscoop? Wat gaat goed en wat kan beter? Is het een cirkel of een klodder? Is het pluis of niet pluis? We gaan aan de slag met uw praktijkervaring en de patroonanalyse van de 12 meest voorkomende (verdachte) huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk. Ook verdiept u uw kennis over dermatoscopie van gepigmenteerde laesies in het gelaat.

Doelgroep: verpleegkundig specialisten, PA en huisarts die een basiscursus dermatoscopie hebben afgerond. Geaccrediteerd voor 3 punten.

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie.

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
Roerlaan 16, 5691 HJ Son en Breugel 
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten