Geen maligniteiten missen in de spreekkamer?

Mis geen maligniteiten meer

Leer de dermatoscoop hanteren en verbeter je diagnostiek van verdachte huidafwijkingen met de online basiscursus dermatoscopie zodat je vaker het juiste beleid kunt inzetten met een betere prognose voor je patiënt.

Startdatum 1 okt 2024  

12

Jaar ervaring met dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

3340

Casussen
op het platform

Hoe pluis is jouw niet-pluis gevoel?

Hoe pluis is jouw niet-pluis gevoel?

 • Dame, 84 jaar
 • In de voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom
 • Als nieuw plekje opgemerkt door de thuiszorg
 • Evolutie onbekend
 • Het jeukt wat

Je denkt aan een verruca seborrhoica, papillomateuze naevus, atypische naevus of een melanoom. Wat doe je?

 • Verricht je een excisie (met het risico op overbehandeling?)
 • Verwijs je de patiënt naar de dermatoloog? (met onnodige zorgkosten tot gevolg?)
 • Of wacht je beter af (wordt er dan geen melanoom gemist?)

Tijd voor de dermatoscoop!

Voorbeeld casus dermatoscopie
dermatoscoop voorbeeld casus

Je ziet hier een patroon van klodders en een structuurloos patroon in de kleuren lichtbruin -en donkerbruin. De aanwijzingen zijn het wratachtige aspect, de scherpe begrenzing en de witte en bruine klodders en je stelt de diagnose verruca seborrhoica. De patiënt kan gerust gesteld worden.

Zoals deze casus laat zien is op het oog echter vaak niet meteen duidelijk of het gaat om een verdachte huidafwijking. Het gevolg is dat patiënten soms onnodig behandeld worden of onnodig naar de dermatoloog verwezen worden. Maar ook is er risico op onderbehandeling met een slechtere prognose voor je patiënt.

Maak met de basiscursus dermatoscopie de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk

In deze basiscursus leer je het dermatoscopisch alfabet en ga je er zelf mee aan de slag.

Verricht geen onnodige excisies meer en ontdek tijdig een maligniteit. In deze cursus leer niet alleen een stevige theoretische basis te leggen maar vooral ook om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk.

 • Volledig online
 • In eigen tijd en tempo
 • Via desktop, tablet of mobiele app
 • Praktijkgericht
 • Sámen met collega's en experts in dermatoscopie
 • 24/7 Feedback van experts
Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit: "Door mijn passie vond ik mijn plek"

Medische wetenschap of holistische gezondheid? Huisarts of Huidarts? Generalist of Specialist? 

Al vanaf jonge leeftijd was ik op zoek naar mijn plek. Uiteindelijk vond ik mijn plek in 'best of both worlds'. Als verpleegkundig specialist in de huisartsenpraktijk werkte ik vanuit de brede blik van een generalist én met de expertise van een specialist. En zo werd ik een 'generalistische specialist'. Ook zonder een dermatoscoop in de hand zie ik een wereld van patronen. Radiaire lijnen in de bladstructuren van een esdoorn. Of pseudopodia in de strepen in de lucht. En zo kruip ik dagelijks dichter op de huid van dermatologie.

Nu - tien jaar later - is er een online platform met meer dan 450 behandelaars in de huisartsenpraktijk. Huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Andere 'vakidioten' met dezelfde passie voor dermatoscopie. Nu ik dit schrijf ben ik dankbaar voor dit netwerk van dermonauten waardoor we nog meer oog voor detail hebben en een nog bredere blik.

Ontdek de modules uit deze online basiscursus dermatoscopie

Module 1 Introductie

Je leert waarom dermatoscopie zinvol is en wanneer. Wat doe je precies bij dermatoscopie? En wat zijn de randvoorwaarden?

Module 2 Theoretisch fundament

In deze module leg je het fundament van de patroonanalyse volgens professor H. Kittler, de grondlegger ervan. Je leert o.a. wat klodders zijn, cirkels en welke lijnpatronen er zijn en wat ze betekenen in relatie tot de kleuren en aanwijzingen.

Module 3 Benigne afwijkingen (1)

Je leert verschillende soorten naevi herkennen en het dermatofibroom.

Module 4 Benigne afwijkingen (2)

In deze module staat het angioom, de talgklierhyperplasie, lentigo benigna en het brede spectrum van de verruca seborrhoica centraal.

Module 5 Casuïstiek oefenen

Dermatoscopie is vooral ook veel zelf doen en ontdekken. Daarom staat deze module volledig in het teken van het toepassen van de patroonanalyse op de meest voorkomende benigne afwijkingen. Je bespreekt casuïstiek van benigne afwijkingen uit jouw praktijk met collega’s op het interactieve forum.

Module 6 Maligne afwijkingen (1)

Deze module gaat over de patroonanalyse van de actinische keratose en het basaalcelcarcinoom. Herkenning ervan draagt bij aan vroegdiagnostiek van huidkanker zodat het juiste beleid ingezet kan worden. 

Module 7 Maligne afwijkingen (2)

Je leert de specifieke patronen, kleuren en aanwijzingen herkennen van M. Bowen, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Module 8 Casuïstiek oefenen

Je leert de theorie van de maligne afwijkingen toepassen op het interactieve forum waar je wederom gaat sparren met collega’s en deskundigen over de casuïstiek.

Module 9 Beleid

Deze module gaat over het beleid bij verdachte huidafwijkingen conform de NHG Richtlijn verdachte huidafwijkingen (2017).

Module 10 Samenvatting

Alle lesstof word nog eens samengevat in deze module.

Module 11 Huiswerk

In deze module word je wederom aan de slag gezet en maak je een eindopdracht waarbij de patroonanalyse wordt toegepast op zowel de benigne en maligne huidafwijkingen tijdens je spreekuur.

Module 12 Implementatie

In deze afsluitende module is er aandacht voor het behoud van de opgedane lesstof. Je krijgt veel tips en advies hoe je tot blijvende implementatie kan komen van de dermatoscoop in jouw praktijk.

Afronding

Indien alle lesstof is doorlopen wordt de kennis getoetst met 54 kennisvragen en 38 toepassing vragen. De toets kan positief worden afgerond als je tenminste 70% van de vragen goed hebt beantwoord. 

Online basiscursus dermatoscopie met praktisch basishandboek Dermatoscopie

Praktisch

De verwachte cursusduur is 8 weken waarbij de studiebelasting ligt op gemiddeld 1,5 uur per week. De totale studiebelasting ligt op 12 uur. De modules kunnen in eigen tijd en tempo gevolgd worden via een desktop, tablet of smartphone. Er is geen fysieke bijeenkomst verbonden aan deze cursus. Per startdatum is er ruimte voor maximaal 30 deelnemers.  Op deze manier kunnen we iedere cursist optimaal begeleiden.

Voor wie is deze basiscursus dermatoscopie geschikt?

 • Huisartsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten werkzaam in de eerste lijn;
 • Behandelaars die nog weinig kennis hebben van dermatoscopie;
 • Behandelaars die elders een basistraining hebben gevolgd, maar hier nog niets mee gedaan hebben in de praktijk.
 • Cursusniveau: HBO + en master. 

Denk je toch dat deze cursus ook geschikt is voor jou, neem dan even contact op! 

Certificaat dermatoscopie

10 accreditatiepunten voor deze cursus zijn toegekend door:

 • ABFE Accreditatie Bureau Format E-learning
 • ABAN cluster 1 (ABC1, huisartsen)
 • VSR (register van verpleegkundig specialisten)
 • NAPA (register van physician assistents)
 • Voor huisartsen in het buitenland wordt een certificaat uitgereikt

En de investering? Vanaf 597,-

Je krijgt als cursist:

 • 14 online modules met 32 videotrainingen.
 • Een jaar lang toegang tot de cursus. Je kunt de theorie in deze periode altijd  raadplegen via desktop, tablet of mobiel. 
 • De mogelijkheid om te sparren met vele enthousiaste collega’s over casuïstiek op het besloten forum van het dermatoscopie platform
 • Toegang tot de beeldenbank en afgeronde casuïstiek.
 • Toegang tot het laatste (wetenschappelijke) nieuws over dermatoscopie en dermato-oncologie
 • Toegang om dagelijkse uitdagende casuïstiek te bespreken.
 • Dagelijks deskundige begeleiding op het forum 
 • Een gratis online training teledermatoscopie. Tips en handvatten voor het verrichten van een teledermatoscopische consultatie in de huisartsenpraktijk.
 • Gratis toegang tot verdiepende webinars (zoals vaatpatronen en valkuilen bij dermatoscopie) 
 • Maandelijks herkenbare casuïstiek en relevante updates via de mail.
 • Toegang tot de app van het Dermatoscopie Platform
 • Een praktisch basishandboek dermatoscopie (pakket compleet en uitgebreid).
Diagnostiek verdachte huidafwijkingen

Optioneel: cursus klinische diagnostiek

Veel behandelaars missen basiskennis van verdachte huidafwijkingen. Daarom is er speciaal voor cursisten van de online basiscursus een cursus klinische diagnostiek van verdachte huidafwijkingen ontwikkeld. Deze extra cursus van 117 euro duurt 2 uur en bestaat uit 14 lessen met 13 video trainingen. 

Huisarts Marieke Romkens

Marieke Römkens, huisarts

"De online basiscursus vond ik een mooie aanvulling op een eerder gevolgde cursus die ik toevallig nét ervoor had gevolgd en waarna ik me nog niet bepaald bekwaam voelde. Zoals zo vaak in ons vak; meer doen levert meer expertise op. Na de cursus had ik een basis. Met het dermatoscopieplatform als back-up heb ik zelf veel casussen ingebracht, waardoor mijn kennis en kunde vergrootte.

Alle plekjes komen nu bij mij op het spreekuur en het is fijn om de patiënt nu meer te kunnen bieden in de 1e lijn. De online basiscursus biedt duidelijke slides, ook handig dat je ze kunt terugkijken, ook op je mobiel (dus ook in “verloren” uurtjes). De online basiscursus biedt een fijn naslagwerk wat zorgt voor een goede basis! Ik zou de online basiscursus absoluut aanraden aan collega’s!"

Huisarts I Rutten

Inge Rutten, huisarts

"Ik wilde zelf beter huidplekjes kunnen beoordelen. Nu heb ik meer kennis en hoef ik minder te verwijzen. De cursus bevat veel voorbeeldeplaatjes bij de theorie en alles is in overzichtelijke blokken opgedeeld. Prettig dat de cursus in eigen tempo gevolgd kan worden"

Huisarts Carlijn Schouten

Carlijn Schouten, huisarts

"De cursus is een goede aanvulling op de huidige diagnostische mogelijkheden in de dagelijkse praktijk doordat ik nu meer kennis en inzicht heb in dermatologische problemen.

Het is vooral verrijkend in het beter kunnen onderscheiden tussen maligne/benigne afwijkingen. 

Het oefenen en de huiswerkopdracht geven de meeste inzichten. Het kijken van de filmpjes is een redelijke basis, maar het gaat uiteindelijk om de toepassing.''

Veelgestelde vragen basiscursus dermatoscopie

Waarom wordt er een maximum aantal deelnemers genhanteerd?

Dit komt omdat we dagelijks met elkaar oefenen met de lesstof op het Dermatoscopie Platform en er ook huiswerkopdrachten gemaakt worden door de cursisten. Om dit goed te kunnen begeleiden hanteren we een maximaal aantal deelnemers. Op deze manier bieden we de kwaliteit die we willen bieden en kunnen we iedereen voldoende feedback geven op de casussen uit de eigen praktijk.

Hoe lang ben je gemiddeld bezig om de cursus te volgen?

Sommige ronden de cursus in 5 weken af, anderen doen er 15 weken over. Gemiddeld wordt de cursus is 8 weken afgerond. Je ontvang wekelijks een reminder om te starten met het volgende cursusonderdeel. 

Is mijn dermatoscoop geschikt voor de online cursus?

Het is belangrijk om een hybride dermatoscoop te gebruiken. In dit artikel lees je er mee over. Heb je interesse in een dermatoscoop van Heine, dan krijg je via dermatoscopie.nl 75 euro korting op een van de drie modellen. Meer weten?

Ik heb een vakantie gepland tijdens de online cursus is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem, je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo volgen. Het advies is om de cursus na de vakantie weer op te pikken zodat je alsnog de cursus kunt afronden.  

De cursus blijft één jaar toegankelijk. Deze termijn gaat in op de startdatum van de cursus. Begint je cursus op 1 maart 2021, dan heb je tot 1 maart 2022 onbeperkt toegang tot het platform en de cursus.

Hoe worden de lessen aangeleverd?

Elke week ontvang je een email met daarin het volgende cursusdeel. Dit zijn video’s variërend van 10 –60 minuten. De gemiddelde studiebelasting is 1-1,5 uur per week.

Kan ik de cursus ook via een app, tablet of smartphone volgen?

Ja, dat kan via internet, maar er is ook een app beschikbaar voor betere prestaties. Deze app is gratis te downloaden ‘Huddle community & e-learning’. Om in te loggen gebruik je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het dermatoscopie platform.

Moet ik ook software aanschaffen om de cursus te kunnen volgen?

Dat is niet nodig. Je hebt alleen toegang nodig tot internet via Google Chrome of een smartphone (of je kunt beiden gebruiken). Mocht Google Chrome niet op je computer staan, dan kun je deze browser gratis downloaden via Google.

Hoe leg ik contact met mijn mede cursisten?

Dat kan via het forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie, ook in het weekend. Het is een actief forum waar dagelijks tientallen collega's gebruik van maken. Dagelijks zijn er dermatoscopie experts actief die je op weg helpen. 

Hoe privé zijn de berichten die ik plaats op het platform?

Alle items op het platform zijn besloten en alleen toegankelijk voor leden. De berichten worden niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.

Door privé omstandigheden kan ik de cursus nu niet (meer) volgen. Wat moet ik doen?

Hiervoor zijn de annuleringsvoorwaarden belangrijk. Na betaling van de cursus kun je deze kosteloos annuleren binnen 2 weken. Daarna worden annuleringskosten in rekening gebracht. Lees hiervoor de algemene voorwaarden goed door. Als je al gestart bent met de cursus neem dan even contact op via administratie@dermatoscopie.nl om te kijken wanneer de cursus hervat kan worden. De cursus kan in overleg ook worden overgedragen aan een collega huisarts, VS of PA.

Kan ik meedoen met het STAP-buget?

Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Is er voorgaand zelfstudie nodig voor deze cursus?

Er is geen zelfstudie nodig voorafgaand aan deze cursus. 

Gemiddelde waardering van de online basiscursus dermatoscopie

Gebaseerd op een eindevaluatie van 317 cursisten die de basiscursus volledig hebben afgerond

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie & zorg, een CRKBO registreerde instelling.

CRKBO registratie Spico educatie & zorg
Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330

Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten