Leer de dermatoscoop hanteren door theorie en praktijk te combineren in interactie met je collega’s. Blended onderwijsvorm: 3 uur on demand e-learning en 6 uur klassikaal via Zoom.
De klassikale dag via Zoom is op 15 mei of op 19 juni 2025
Je denkt aan een verruca seborrhoica, naevus of een melanoom. Wat doe je?
Het is onze missie om huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants te helpen bij de diagnostiek en behandeling van verdachte huidafwijkingen. We hebben passie om kennis te delen en zorgverleners te verbinden.
Verricht geen onnodige excisies meer en ontdek tijdig een maligniteit. In deze cursus leer niet alleen een stevig theoretische basis te leggen maar vooral ook om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk. Deze cursus wordt als ‘blended learning’ aangeboden.
De e-learning wordt voorafgaand aan het klassikale onderdeel van deze cursus gevolgd. Daarnaast kun je op het platform vragen stellen over de lesstof en indien gewenst alvast casussen uit de eigen praktijk voorleggen aan collega’s en experts. De e-learning volg je in eigen tijd (ongeveer 3 uur) en tempo en sluit je af met een toets. De klassikale dag wordt gegeven via Zoom.
In deze module komt de klinische diagnostiek aan bod waarbij er aandacht is voor een goede risicoschatting en de context van de patiënt
In deze module leer je het dermatoscopische alfabet volgens de patroonanalyse van professor Kittler. Deze wordt toegepast op de meest voorkomende afwijkingen.
De e-learning sluit je af met een toets (multiple choice). Een voldoende resultaat (minimaal 70% goed, 3 herkansingen) is de ingangseis voor het klassikale onderdeel van de cursus.
Tijdens het klassikale contactmoment ligt de focus op het toepassen van de theoretische kennis die is opgedaan in de e-learning. Doordat de theoretische kennis in de voorbereiding aan bod is gekomen, is er meer tijd voor een praktische vertaalslag. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor het beleid bij verdachte huidafwijkingen. Tijdens deze dag is er veel ruimte om samen te oefenen met casuïstiek, te discussiëren, te reflecteren en om vragen te beantwoorden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van plenaire besprekingen en een interactieve quiz.
Direct na de aanmelding krijg je toegang tot de e-learning en het interactieve dermatoscopie platform. Ook na de klassikale dag blijf je toegang houden tot alle lesstof en het interactieve dermatoscopie platform zodat er verder geoefend kan worden met de kennis die is opgedaan in de cursus. De duur van de toegang is afhankelijk van het gekozen cursuspakket.
Iedere maand (m.u.v. juli en augustus) zijn er interactieve casusbesprekingen via Zoom te volgen of is er een verdiepend webinar te volgen samen met een (internationaal) specialist. De filosofie hierachter is dat er op deze manier ook ná afloop van de cursus aan deskundigheidsbevordering kan worden gedaan zodat de kennis van dermatoscopie beklijft en behouden wordt.
* De diagnostiek van verdachte huidafwijkingen op bijzondere locaties zoals de handpalmen en voetzolen, de nagels, mucosa en vlakke gepigmenteerde laesies van het gelaat komt in de verdiepingscursus aan bod.
Deze cursus is geschikt voor huisartsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten (i.o.) die hun diagnostiek van verdachte huidafwijkingen willen verbeteren.
De studiebelasting is in totaal 9 uur (waarvan 3 uur zelfstudie en 6 uur klassikaal onderwijs).
Bewijs van accreditatie (GAIA)
Je krijgt als cursist:
Te kostbaar? Overweeg dan de online basiscursus zonder accreditatie.
In dit geval is misschien de online basiscursus dermatoscopie Certificaat interessant. Deze cursus kun je geheel in eigen tijd en tempo volgen met een studiebelasting van 10 uur en wekelijkse reminders. Na afronding van alle onderdelen van deze cursus ontvang je een certificaat van deelname.
"De online basiscursus vond ik een mooie aanvulling op een eerder gevolgde cursus die ik toevallig nét ervoor had gevolgd en waarna ik me nog niet bepaald bekwaam voelde. Zoals zo vaak in ons vak; meer doen levert meer expertise op. Na de cursus had ik een basis. Met het dermatoscopieplatform als back-up heb ik zelf veel casussen ingebracht, waardoor mijn kennis en kunde vergrootte.
Alle plekjes komen nu bij mij op het spreekuur en het is fijn om de patiënt nu meer te kunnen bieden in de 1e lijn. De online basiscursus biedt duidelijke slides, ook handig dat je ze kunt terugkijken, ook op je mobiel (dus ook in “verloren” uurtjes). De online basiscursus biedt een fijn naslagwerk wat zorgt voor een goede basis! Ik zou de online basiscursus absoluut aanraden aan collega’s!"
"Ik wilde zelf beter huidplekjes kunnen beoordelen. Nu heb ik meer kennis en hoef ik minder te verwijzen. De cursus bevat veel voorbeeldeplaatjes bij de theorie en alles is in overzichtelijke blokken opgedeeld. Prettig dat de cursus in eigen tempo gevolgd kan worden"
"De cursus is een goede aanvulling op de huidige diagnostische mogelijkheden in de dagelijkse praktijk doordat ik nu meer kennis en inzicht heb in dermatologische problemen.
Het is vooral verrijkend in het beter kunnen onderscheiden tussen maligne/benigne afwijkingen.
Het oefenen en de huiswerkopdracht geven de meeste inzichten. Het kijken van de filmpjes is een redelijke basis, maar het gaat uiteindelijk om de toepassing.''
Dit komt omdat we dagelijks met elkaar oefenen met de lesstof op het Dermatoscopie Platform en tijdens de klassikale dag voldoende diepgang willen in de lesstof.
Accreditatie is verleend voor huisartsen, VS en PA voor 9 punten.
De cursus is alleen geaccrediteerd in Nederland. Wel bieden we buitenlandse huisartsen de optie online basiscursus CERTIFICAAT. Deze is ook nog eens wat voordeliger geprijsd.
De voorbereiding op deze cursus duurt 3 uur (e-learning), daarna volgt een dag online onderwijs met een studiebelasting van 6 uur.
De onderwijsvorm is anders. De online basiscursus compleet/uitgebreid wordt in een blended onderwijsvorm gegeven. Hiervoor worden 9 accreditatiepunten aangevraagd. De cursus bestaat uit een 3 uur durende on-demand e-learning en vervolgens 6 uur klassikaal onderwijs via Zoom. Bij alle varianten van de online basiscursus is een lidmaatschap van het dermatoscopie platform inbegrepen. De duur is afhankelijk van het gekozen cursus pakket. De certificaat variant is geheel zelfstandig on demand te volgen. Er is geen verplichte eindtoets en er zijn geen verplichte huiswerkopdrachten. Er zijn ook géén accreditatiepunten (meer) aan verbonden. De cursus is geschikt voor huisartsen, VS of PA in opleiding en huisartsen uit het buitenland.
Het is belangrijk om een hybride dermatoscoop te gebruiken. In dit artikel lees je er mee over. Heb je interesse in een dermatoscoop van Heine, dan krijg je via dermatoscopie.nl 75 euro korting op een van de drie modellen. Meer weten?
Dat is geen enkel probleem, je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo volgen. Het advies is om de cursus na de vakantie weer op te pikken zodat je alsnog de cursus kunt afronden.
De cursus blijft één jaar toegankelijk. Deze termijn gaat in op de startdatum van de cursus. Begint je cursus op 1 maart 2021, dan heb je tot 1 maart 2022 onbeperkt toegang tot het platform en de cursus.
Na het aanmelden ontvang je < 2 werkdagen toegang tot het Dermatoscopie Platform. Vanaf 1 december krijg je toegang tot het e-learning gedeelte van de cursus. De e-learning bestaat uit korte video's met veel praktijkvoorbeelden. De klassikale dag wordt online aangeboden via Zoom.
Ja, er is ook een app beschikbaar voor betere prestaties. Deze app is gratis te downloaden ‘Huddle community & e-learning’. Om in te loggen gebruik je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het dermatoscopie platform.
Dat is niet nodig. Je hebt alleen toegang nodig tot internet via Google Chrome of een smartphone (of je kunt beiden gebruiken). Mocht Google Chrome niet op je computer staan, dan kun je deze browser gratis downloaden via Google. De klassikale dag is via Zoom, hiervoor heb je geen aparte software nodig.
Dat kan via het forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie, ook in het weekend. Het is een actief forum waar dagelijks tientallen collega's gebruik van maken. Dagelijks zijn er dermatoscopie experts actief die je op weg helpen.
Alle items op het platform zijn besloten en alleen toegankelijk voor leden. De berichten worden niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.
Nadat de basiscursus is afgerond is het mogelijk om deel te nemen aan een verdiepingscursus verdachte huidafwijkingen. Hier lees je er alles over. Ook is er een cursus dermatoscopie bij algemene dermatologie om je kennis van inflammatoire en infectieuze afwijkingen te verdiepen.
Hiervoor zijn de annuleringsvoorwaarden belangrijk. Na betaling van de cursus kun je deze kosteloos annuleren binnen 2 weken. Daarna worden annuleringskosten in rekening gebracht. Lees hiervoor de algemene voorwaarden goed door. De cursus kan in overleg ook worden overgedragen aan een collega huisarts, VS of PA. Neem hiervoor contact met ons op via administratie@dermatoscopie.nl
Nee, dit is helaas niet mogelijk.
Er is geen zelfstudie nodig voorafgaand aan deze cursus. Kennis van de NHG standaard verdachte huidafwijkingen (2017) is een pre.
De cursus wordt op masterniveau gegeven.
De cursus is niet gesponsord.
Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.
Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie & zorg, een CRKBO registreerde instelling.
Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.
Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330
Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl
KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.