Geen maligniteiten missen in de spreekkamer?

Mis geen maligniteiten meer

Leer de dermatoscoop hanteren en verbeter je diagnostiek van verdachte huidafwijkingen met de online basiscursus dermatoscopie zodat je vaker het juiste beleid kunt inzetten met een betere prognose voor je patiënt. 

Eerstvolgende startdatum 18 januari 2022

10

Jaar ervaring met dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

1324

Casussen
op het platform

Hoe pluis is jouw niet-pluis gevoel?

Hoe pluis is jouw niet-pluis gevoel?

 • Dame, 84 jaar
 • In de voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom
 • Als nieuw plekje opgemerkt door de thuiszorg
 • Evolutie onbekend
 • Het jeukt wat

Je denkt aan een verruca seborrhoica, papillomateuze naevus, atypische naevus of een melanoom. Wat doe je?

 • Verricht je een excisie (met het risico op overbehandeling?)
 • Verwijs je de patiënt naar de dermatoloog? (met onnodige zorgkosten tot gevolg?)
 • Of wacht je beter af (wordt er dan geen melanoom gemist?)

Tijd voor de dermatoscoop!

Voorbeeld casus dermatoscopie
dermatoscoop voorbeeld casus

Je ziet hier een patroon van klodders en een structuurloos patroon in de kleuren lichtbruin -en donkerbruin. De aanwijzingen zijn het wratachtige aspect, de scherpe begrenzing en de witte en bruine klodders en je stelt de diagnose verruca seborrhoica. De patiënt kan gerust gesteld worden.

Zoals deze casus laat zien is op het oog echter vaak niet meteen duidelijk of het gaat om een verdachte huidafwijking. Het gevolg is dat patiënten soms onnodig behandeld worden of onnodig naar de dermatoloog verwezen worden. Maar ook is er risico op onderbehandeling met een slechtere prognose voor je patiënt.

Maak met de basiscursus dermatoscopie de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk

In deze basiscursus leer je het dermatoscopisch alfabet en ga je er zelf mee aan de slag.

Verricht geen onnodige excisies meer en ontdek tijdig een maligniteit. In deze cursus leer niet alleen een stevige theoretische basis te leggen maar vooral ook om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk.

 • Volledig online
 • In eigen tijd en tempo
 • Via desktop, tablet of mobiele app
 • Praktijkgericht
 • Interactief
Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Sinds 2009 werk ik als verpleegkundig specialist in huisartspraktijk Schoone in Westerhoven. Voordat ik zelf trainer werd heb ik veel training en opleiding gehad in dermatoscopie, waaronder de Boerhaave cursussen Dermatoscopie in Leiden en de Groene Vlaggen ‘Teach-the-teacher’ cursus in Utrecht. Ik behaalde mijn ‘Professional Diploma of Dermoscopy’ bij HealthCert Australia.

Ontdek de 12 modules uit deze online basiscursus dermatoscopie

Module 1 Introductie

Je leert waarom dermatoscopie zinvol is en wanneer. Wat doe je precies bij dermatoscopie? En wat zijn de randvoorwaarden?

Module 2 Theoretisch fundament

In deze module leg je het fundament van de patroonanalyse volgens professor H. Kittler, de grondlegger ervan. Je leert o.a. wat klodders zijn, cirkels en welke lijnpatronen er zijn en wat ze betekenen in relatie tot de kleuren en aanwijzingen.

Module 3 Benigne afwijkingen (1)

Je leert verschillende soorten naevi herkennen en het dermatofibroom.

Module 4 Benigne afwijkingen (2)

In deze module staat het angioom, de talgklierhyperplasie, lentigo benigna en het brede spectrum van de verruca seborrhoica centraal.

Module 5 Casuïstiek oefenen

Dermatoscopie is vooral ook veel zelf doen en ontdekken. Daarom staat deze module volledig in het teken van het toepassen van de patroonanalyse op de meest voorkomende benigne afwijkingen. Je bespreekt casuïstiek van benigne afwijkingen uit jouw praktijk met collega’s op het interactieve forum.

Module 6 Maligne afwijkingen (1)

Deze module gaat over de patroonanalyse van de actinische keratose en het basaalcelcarcinoom. Herkenning ervan draagt bij aan vroegdiagnostiek van huidkanker zodat het juiste beleid ingezet kan worden. 

Module 7 Maligne afwijkingen (2)

Je leert de specifieke patronen, kleuren en aanwijzingen herkennen van M. Bowen, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Module 8 Casuïstiek oefenen

Je leert de theorie van de maligne afwijkingen toepassen op het interactieve forum waar je wederom gaat sparren met collega’s en deskundigen over de casuïstiek.

Module 9 Beleid

Deze module gaat over het beleid bij verdachte huidafwijkingen conform de NHG Richtlijn verdachte huidafwijkingen (2017).

Module 10 Samenvatting

Alle lesstof word nog eens samengevat in deze module.

Module 11 Huiswerk

In deze module word je wederom aan de slag gezet en maak je een eindopdracht waarbij de patroonanalyse wordt toegepast op zowel de benigne en maligne huidafwijkingen tijdens je spreekuur.

Module 12 Implementatie

In deze afsluitende module is er aandacht voor het behoud van de opgedane lesstof. Je krijgt veel tips en advies hoe je tot blijvende implementatie kan komen van de dermatoscoop in jouw praktijk.

Afronding

Indien alle lesstof is doorlopen wordt de kennis getoetst met 54 kennisvragen en 38 toepassing vragen. De toets kan positief worden afgerond als je tenminste 70% van de vragen goed hebt beantwoord. 

Online basiscursus dermatoscopie met praktisch basishandboek Dermatoscopie

Praktisch

De verwachte cursusduur is 8 weken waarbij de studiebelasting ligt op gemiddeld 1,5 uur per week. De modules kunnen in eigen tijd en tempo gevolgd worden via een desktop, tablet of smartphone. Er is geen fysieke bijeenkomst verbonden aan deze cursus. Er zijn 4 startdata per jaar waarbij er per keer ruimte is voor maximaal 25 deelnemers. 

Voor wie is deze basiscursus dermatoscopie geschikt?

 • Huisartsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten werkzaam in de eerste lijn;
 • Behandelaars die nog weinig kennis hebben van dermatoscopie;
 • Behandelaars die elders een basistraining hebben gevolgd, maar hier nog niets mee gedaan hebben in de praktijk.

Denk je toch dat deze cursus ook geschikt is voor jou, neem dan even contact op! 

10 accreditatiepunten voor deze cursus door:

 • ABFE Accreditatie Bureau Format E-learning
 • ABAN cluster 1 (ABC1, huisartsen)
 • VSR (register van verpleegkundig specialisten)
 • NAPA (register van physician assistents)

En de investering? Vanaf 497,-

Je krijgt als cursist:

 • 12 online modules met 32 videotrainingen.
 • Een jaar lang toegang tot de cursus. Je kunt de theorie in deze periode altijd  raadplegen via desktop, tablet of mobiel. 
 • De mogelijkheid om te sparren met vele enthousiaste collega’s over casuïstiek op het besloten forum van het dermatoscopie platform
 • Toegang tot de beeldenbank en afgeronde casuïstiek.
 • Toegang tot het laatste (wetenschappelijke) nieuws over dermatoscopie en dermato-oncologie
 • Toegang om dagelijkse uitdagende casuïstiek te bespreken.
 • Dagelijks deskundige begeleiding op het forum 
 • Een gratis online training teledermatoscopie. Tips en handvatten voor het verrichten van een teledermatoscopische consultatie in de huisartsenpraktijk.
 • Gratis toegang tot verdiepende webinars (zoals vaatpatronen en valkuilen bij dermatoscopie) 
 • Maandelijks herkenbare casuïstiek en relevante updates via de mail.
 • Toegang tot de app van het Dermatoscopie Platform
 • Een praktisch basishandboek dermatoscopie (pakket compleet en uitgebreid).
Huisarts Marieke Romkens

Marieke Römkens, huisarts

"De online basiscursus vond ik een mooie aanvulling op een eerder gevolgde cursus die ik toevallig nét ervoor had gevolgd en waarna ik me nog niet bepaald bekwaam voelde. Zoals zo vaak in ons vak; meer doen levert meer expertise op. Na de cursus had ik een basis. Met het dermatoscopieplatform als back-up heb ik zelf veel casussen ingebracht, waardoor mijn kennis en kunde vergrootte.

Alle plekjes komen nu bij mij op het spreekuur en het is fijn om de patiënt nu meer te kunnen bieden in de 1e lijn. De online basiscursus biedt duidelijke slides, ook handig dat je ze kunt terugkijken, ook op je mobiel (dus ook in “verloren” uurtjes). De online basiscursus biedt een fijn naslagwerk wat zorgt voor een goede basis! Ik zou de online basiscursus absoluut aanraden aan collega’s!"

Verpleegkundig Specialist Tjitske Huisman

Tjitske Huisman, verpleegkundig specialist

"Ik liep aan tegen een enorm kennistekort en wilde me graag ontwikkelen op het gebied van dermatoscopie. Voordat ik de online basiscursus volgde had ik al diverse cursussen gevolgd maar ik bleef me onzeker voelen in de praktijk waardoor ik eerder geneigd was om te verwijzen naar de dermatoloog. 

Door de vele voorbeelden en de theoretische achtergronden van de online basiscursus ben ik beter in staat om een beoordeling te doen. 

Wat ik geweldig vind is dat ik steeds terug kan vallen op het lesmateriaal van de cursus. Er is veel herkenbare casuïstiek! Het meest waardevol vind ik de combinatie van beeldmateriaal waarbij uitleg is wat je eigenlijk ziet. Het maakt de theorie heel praktisch."

Huisarts Pieter Khamis

Pieter Abu Khamis, huisarts

"De reden om de cursus te gaan volgen was dat ik beter wilde worden in dermato-oncologie. Met deze cursus heb ik basisstappen gezet in de dermatoscopie. De samenwerking met de docent verliep erg prettig, Maartje is erg betrokken."

Veelgestelde vragen basiscursus dermatoscopie

Is de cursus voor mij geaccrediteerd?

De online basiscursus is geaccrediteerd voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistents voor 10 punten.  

Hoe lang ben je gemiddeld bezig om de cursus te volgen?

Sommige ronden de cursus in 5 weken af, anderen doen er 15 weken over. Gemiddeld wordt de cursus is 8 weken afgerond.

Is mijn dermatoscoop geschikt voor de online cursus?

Het is belangrijk om een hybride dermatoscoop te gebruiken. In dit artikel lees je er mee over. Heb je interesse in een dermatoscoop van Heine, dan krijg je via dermatoscopie.nl 75 euro korting op een van de drie modellen. Meer weten?

Ik heb een vakantie gepland tijdens de online cursus is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem, je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo volgen. Het advies is om de cursus na de vakantie weer op te pikken zodat je alsnog de cursus kunt afronden. Let wel op als je een basispakket hebt gekozen, dan vervalt de begeleiding op het interactieve forum 12 weken na start van de cursus. 

De cursus blijft één jaar toegankelijk. Deze termijn gaat in op de startdatum van de cursus. Begint je cursus op 1 maart 2021, dan heb je tot 1 maart 2022 onbeperkt toegang tot het platform en de cursus.

Hoe worden de lessen aangeleverd?

Elke week ontvang je een email met daarin het volgende cursusdeel. Dit zijn video’s variërend van 10 –60 minuten. De gemiddelde studiebelasting is 1-1,5 uur per week.

Kan ik de cursus ook op mijn tablet of smartphone volgen?

Ja, dat kan via internet, maar er is ook een app beschikbaar voor betere prestaties. Deze app is gratis te downloaden ‘Huddle community & e-learning’. Om in te loggen gebruik je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het dermatoscopie platform.

Moet ik ook software aanschaffen om de cursus te kunnen volgen?

Dat is niet nodig. Je hebt alleen toegang nodig tot internet via Google Chrome. Mocht dit niet op je computer staan, dan kun je deze browser gratis downloaden via Google.

Hoe leg ik contact met mijn mede cursisten?

Dat kan via het forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie.

Hoe privé zijn de berichten die ik plaats op het platform?

Er zijn open en besloten items op het platform. Als je nog niet bent ingelogd zie je welke items privé zijn doordat ze lichter van kleur zijn en ze niet toegankelijk zijn. De besloten items zijn verder herkenbaar doordat erachter staat 'leden'. Alle berichten die hier geplaatst worden zijn privé en niet toegankelijk voor niet-leden. De berichten worden ook niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.

Is er ook een vervolgcursus dermatoscopie?

Nadat de basiscursus is afgerond is het mogelijk om deel te nemen aan een cursus voor gevorderden. Hier lees je er alles over.

Door privé omstandigheden kan ik de cursus nu niet (meer) volgen. Wat moet ik doen?

Hiervoor zijn de annuleringsvoorwaarden belangrijk. Na betaling van de cursus kun je deze kosteloos annuleren binnen 2 weken. Daarna worden annuleringskosten in rekening gebracht. Lees hiervoor de algemene voorwaarden goed door. Als je al gestart bent met de cursus neem dan even contact op via info@dermatoscopie.nl om te kijken wanneer de cursus hervat kan worden. De cursus kan in overleg ook worden overgedragen aan een collega huisarts, VS of PA.

Gemiddelde waardering van de online basiscursus dermatoscopie

Gebaseerd op een eindevaluatie van 98 cursisten die de basiscursus volledig hebben afgerond

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie.

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
Roerlaan 16, 5691 HJ Son en Breugel 
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten