Met deze digitale cursus breng je in één dag je dermatoscopische vaardigheden naar een hoger niveau, verhoog je de kennis van de behandeling van huidkanker in de huisartsenpraktijk én blijf je na afloop ervan verder leren op het interactieve Dermatoscopie Platform.
6 februari 2025 (15 plekken)
Vlekjes van het gelaat zijn soms lastig te beoordelen, ook al lukt dit steeds beter sinds het gebruik van de dermatoscoop. Een lentigo benigna is goed herkenbaar als er een klassieke presentatie is, maar wat als deze meerdere kleuren en patronen laat zien? Dit maakt je onzeker in de diagnostiek, want is het dan toch een lentigo maligna? En mag je dan een biopt nemen? En hoe dan? Of kun je beter verwijzen?
Wat doe je wanneer verdachte huidafwijkingen op een bijzondere lokalisatie zitten zoals de voetzolen of de lippen of wanneer ze:
Hoe verhoog je in dit soort situaties je diagnostische accuratesse en wat kun je in de huisartsenpraktijk zelf behandelen?
Het is onze missie om huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants te helpen bij de diagnostiek en behandeling van verdachte huidafwijkingen. We hebben passie om kennis te delen en zorgverleners te verbinden.
Deze cursus wordt als ‘blended learning’ aangeboden. Het opfrissen van de basiskennis van dermatoscopie én diagnostiek van acrale laesies worden aangeleerd middels een e-learning programma op het interactieve dermatoscopie platform.
De e-learning wordt voorafgaand aan het klassikale onderdeel van deze cursus gevolgd. Je kan op het platform vragen stellen over de lesstof en indien gewenst alvast casussen uit de eigen praktijk voorleggen aan collega’s en experts. De e-learning volg je in eigen tijd (ongeveer 3 uur) en tempo en sluit je af met een toets.
In deze module fris je de kennis op van de patroonanalyse middels veel praktische voorbeelden en casussen uit de huisartsenpraktijk
In deze module leer je acrale laesies te beoordelen met de dermatoscoop. Hoe maak je onderscheid tussen een acrale naevus, hematoom en melanoom?
De e-learning sluit je af met een toets (multiple choice). Een voldoende resultaat (minimaal 70% goed, 3 herkansingen) is de ingangseis voor het klassikale onderdeel van de cursus.
Tijdens het klassikale contactmoment ligt de focus op het toepassen van de theoretische kennis die is opgedaan in de e-learning. Doordat de theoretische kennis in de voorbereiding aan bod is gekomen, is er meer tijd voor een praktische vertaalslag. Daarnaast zal ook de behandeling van huidkanker en voorlopers ervan uitgebreid aan bod komen. Tijdens deze dag is er veel ruimte om samen te oefenen met casuïstiek, te discussiëren, te reflecteren en om vragen te beantwoorden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van plenaire besprekingen en interactieve quiz / Kahoot
Na afloop van de e-learning en klassikale dag heb je nog één jaar lang toegang tot het interactieve dermatoscopie platform zodat er verder geoefend kan worden met de kennis die is opgedaan in de cursus. Iedere maand zijn er interactieve casusbesprekingen via Zoom te volgen én ieder kwartaal is er een verdiepend webinar te volgen. De filosofie hierachter is dat er op deze manier ook ná afloop van de cursus aan deskundigheidsbevordering kan worden gedaan zodat de kennis van dermatoscopie beklijft en behouden wordt.
Denk je toch dat deze cursus ook geschikt is voor jou, neem dan even contact op!
De studiebelasting is in totaal 9 uur.
Je krijgt als cursist:
Let op! Maximaal 15 plekken per keer.
"Ik heb een cursus voor beginners gedaan en ik vond het leuk om mijn kennis verdiepen. Nu heb ik meer zelfvertrouwen bij het beoordelen van huidlaesies. De samenwerking was prettig met snelle reactie op vragen. Dermatoscopie van het gelaat en het BCC vond ik het meest waardevol. Misschien in de toekomst nog een scholing over verdachte laesies van de nagels?"
"Ik zocht verdieping met deze cursus vanwege de grote vraag naar het bekijken van plekjes. Ik heb nu meer kennis en handvatten. Echter ook meer twijfel, ik me nu bewust onbekwaam. Het meest waardevol vond ik het item over acrale laesies, vaatpatronen en gepigmenteerde laesies in het gelaat. Al ben ik wijzer geworden, het is heel veel informatie en het duizelde me soms. De praktijk is lastig, ik ben me meer bewust van het feit dat ik nog heel veel moet oefenen. "
"Ik zie als VS veel dermatologie in de huisartsenpraktijk en ik wilde me bewust zijn van grenzen en valkuilen. Ik heb beter geleerd om heel gedetailleerd te kijken en te analyseren, meer handvaten voor pluis/niet pluis. De uitleg was zeer leerzaam en stimulerend met het forum erbij. Steeds goede feedback en aanwijzingen van de docent. Ik zou in de tussentijdse toetsen nog meer toepassingsvragen willen zien, niet alleen bij de eindtoets. Dank je wel Maartje, voor jou enorme inzet op dit gebied. "
Accreditatie is verleend voor huisartsen en physician assistents voor 9 punten en voor verpleegkundig specialisten voor 10 punten
De voorbereiding op deze cursus duurt 3 uur (e-learning), daarna volgt een dag online onderwijs met een studiebelasting van 6 uur.
Dat is geen enkel probleem, je kunt de cursus in je eigen tijd en tempo volgen. Het advies is om de cursus na de vakantie weer op te pikken zodat je alsnog de cursus kunt afronden. Let wel op als je een basispakket hebt gekozen, dan vervalt de begeleiding op het interactieve forum 12 weken na start van de cursus.
Na het aanmelden ontvang je toegang tot het Dermatoscopie Platform. Vanaf 2 april krijg je toegang tot het e-learning gedeelte van de cursus. De e-learning bestaat uit korte video's met veel praktijkvoorbeelden. De klassikale dag wordt online aangeboden via Zoom.
Ja dat kan via internet, maar er is ook een app beschikbaar voor betere prestaties. Deze app is gratis te downloaden ‘Huddle community & e-learning’. Om in te loggen gebruik je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het dermatoscopie platform. Het uploaden van casussen kun je beter via een desktop doen.
Dat is niet nodig. Je hebt alleen toegang nodig tot internet via Google Chrome. Mocht dit niet op je computer staan, dan kun je deze browser gratis downloaden via Google. Ook kun je de cursus volgen via een mobiel app (Huddle, e-learning in de appstore en android)
Dat kan via het forum. Er is een rubriek met actuele casuïstiek, afgeronde casuïstiek en een vraagbaak waar je al je vragen en casussen kwijt kunt. Je ontvangt vaak dezelfde dag al een reactie.
Alle items op het platform zijn besloten en alleen toegankelijk voor leden. De berichten worden niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google.
Helaas niet, de cursus is gericht op behandelaars met een zelfstandige behandelbevoegdheid zoals omschreven in de Wet BIG, dit zijn artsen, VS-en of PA’s. Wel kan er een scholing op maat verzorgd worden, neem hiervoor contact op via de mail
Ja, er is 3 uur zelfstudie nodig voorafgaand aan deze cursus. Dit wordt door ons aangeboden middels een on-demand e-learning programma. Dit is een vereiste om mee te kunnen doen aan het klassikale deel van de cursus. Na het aanmelden voor de cursus ontvang je hiervoor een instructie per email.
De cursus is niet gesponsord.
Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.
Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie & zorg, een CRKBO registreerde instelling.
Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.
Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330
Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl
KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.