Maartje Spit kijkt door een dermatoscoop tijdens het spreekuur
Praktsich handboek dermotoscopie gevorderden

Praktisch handboek dermatoscopie voor gevorderden

Dit boek helpt behandelaars in de eerste lijn om met behulp van de dermatoscoop betere diagnostiek te kunnen verrichten van verdachte huidafwijkingen.

11

Jaar ervaring met dermatoscopie in de huisartsenpraktijk

2852

Casussen
op het platform

Een naslagwerk dermatoscopie voor de huisartsenpraktijk

Handzaam tijdens het spreekuur

Dit boek is geschreven voor behandelaars in de huisartsenpraktijk die zich hebben bekwaamd in de basisbeginselen van dermatoscopie en die hun dermatoscopievaardigheden naar een hoger niveau willen brengen.

Steeds meer behandelaars hebben een cursus dermatoscopie gevolgd om beter naar verdachte huidafwijkingen te kunnen kijken. Een mooie ontwikkeling in de huidige huidkankerepidemie. Echter, na een basiscursus ben je er nog niet. Sommige laesies blijven namelijk erg lastig om te beoordelen. Bijvoorbeeld omdat ze op een bijzondere locatie van het lichaam zitten zoals in het gelaat, op de voetzolen of de lippen. Of omdat ze zich presenteren op een bepaalde leeftijd, of heel weinig of juist veel pigmentatie bevatten. Door het gebruik van de dermatoscoop als aanvulling op de diagnostiek kan tijdig de juiste behandeling worden ingezet, kunnen onnodige excisies worden voorkomen en kan de patiënt gerichter worden verwezen naar de dermatoloog.

Dit handboek is een vervolg op het handboek ‘Betere diagnostiek van verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk, met behulp van de dermatoscoop’ (Spit, jan. 2020).

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Sinds 2009 werkt zij als verpleegkundig specialist in huisartspraktijk Schoone in Westerhoven en behaalde haar ‘Professional Diploma of Dermoscopy’ bij HealthCert Education (Australië). Sinds 2017 traint zij behandelaars in de eerste lijn in Nederland en België in dermatoscopie vanuit de missie om de huidkankerdiagnostiek in de huisartsenpraktijk te verbeteren. Inmiddels heeft zij meer dan 200 huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistents getraind, zowel online als offline. Haar kracht is het maken van een vertaalslag van theorie naar de dagelijkse praktijk.

de waarde van dermatoscopie

Ervaren en getraind gebruik van een dermatoscoop zorgt voor:

  • betere diagnostiek
  • betere herkenning benigniteit
  • betere en vroegtijdige herkenning maligniteit
  • meer terechte en minder onnodige verwijzingen naar de dermatoloog
  • meer werkplezier
  • meer tevreden patiënten
  • vermindering van zorgkosten
Verpleegkundig Specialist Tjitske Huisman

Tjitske Huisman, verpleegkundig specialist

"Dit boek is een fantastisch vervolg op het handboek 'Betere diagnostiek van verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk'! Het sluit geheel aan op de online cursus dermatoscopie voor gevorderden. Ondanks de ervaring die je dagelijks opdoet tijdens het spreekuur is en blijft het een uitdaging om goede diagnostiek te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om het beoordelen van huidafwijkingen in het gelaat bij volwassenen en ouderen wat een aantal keer per week voorbij komt. Wat is nu pluis en wat niet en waar baseer ik dat op? Maar ook de interpretatie van de verschillende vaatpatronen is soms erg lastig. En hoe plaats ik het geheel in de context van deze bewuste patiënt? Kortom genoeg vragen waar je twijfels over kunt hebben. Voor de meesten erg herkenbaar denk ik.

Het mooie aan dit boek vind ik dat het heel praktijkgericht is met prachtig beeldmateriaal! Ideaal om tijdens het spreekuur erbij te hebben. Daarnaast is het compact en helder van opbouw en structuur. Het geeft mij als hulpverlener een enorme steun in de rug en het motiveert om de huidkankerzorg in de huisartsenpraktijk verder te versterken!"

Een spread uit het praktsiche handboek dermatoscopie voor gevorderden

Lees de eerste pagina's

Janneke Kennes huisarts

Janneke Kennes, huisarts

"Wéér een mooi naslagwerk voor de huisarts die zich inhoudelijk wil verdiepen in de dermatologie. Dankzij de mooie plaatjes en begrijpelijke uitleg, voelt het alsof je er een 'huidplekjes-coach' in je spreekkamer bij hebt staan. Met deze verdiepingsslag wordt het beoordelen van huidplekjes nog leuker!"

Veelgestelde vragen

Welk algoritme wordt in dit boek toegepast?

De patroonanalyse van Kittler. Het betreft een geometrische beschrijving waarbij de metaforische dermatoscopie buiten beschouwing wordt gelaten. 

Is het handboek te gebruiken als cursus?

Nee, het bedoeld als praktisch naslagwerk ná het volgen van een cursus dermatoscopie. 

Is het handboek inbegrepen bij de cursusprijs van de online cursus dermatoscopie voor gevorderden?

Nee. Het handboek is los te bestellen. Bij je inschrijving voor de online cursus voor gevorderden kun je apart aangeven of je ook het handboek wil aanschaffen.

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie en zorg, een CRKBO registreerde instelling.

CRKBO registratie Spico educatie & zorg

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330

Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten