De Demetra een multifunctionele en hybride dermatoscoop

Een veelbelovende technologie voor de huisartsenpraktijk

Maartje Spit, expert in dermatoscopie

Maartje Spit

7 mei 2020, 4 minuten leestijd

Demetra dermatoscoop

De Demetra, een digitale handdermatoscoop en skin imaging platform. 

Macroscopie

In de beeldvorming van verdachte huidafwijkingen begint het met het maken van een goede macroscopische opname. Hierbij maak je zowel een overzichtsfoto alsook een macroscopisch close-up foto. Meestal heb je hiervoor een aparte fotocamera nodig of je gebruikt hiervoor je smartphone. Dat is vaak tijdrovend omdat je de beelden via twee afzonderlijke apparaten naar je computerscherm en HIS moet uploaden. Met de Demetra wordt dit een stuk eenvoudiger want je maakt met één apparaat een uitstekende overzichtsfoto, een close-up foto alsook  dermatoscopische foto's. Hieronder zie je twee macroscopische close-ups gemaakt met dit apparaat van zowel een gepigmenteerde als niet-gepigmenteerde laesie. 

Klinische close-up

Hybride dermatoscopie

Een dermatoscoop kan gepolariseerd en niet-gepolariseerd licht verspreiden; dit is afhankelijk van het type dermatoscoop. Beide lichtbronnen zijn complementair in de beeldvorming en noodzakelijk voor een goede beeldvorming van zowel gepigmenteerde als niet-gepigmenteerde huidafwijkingen. Een hybride dermatoscoop is dan ook een must voor iedere behandelaar die huidlaesies beoordeelt. Net als veel andere moderne handdermatoscopen is de Demetra een hybride dermatoscoop waarmee je kunt wisselen tussen deze twee vormen van licht.

Dit is met de Demetra eenvoudig, want met één druk op de knop maakt het apparaat zowel een gepolariseerde als een niet-gepolariseerde opname. Beide beelden zijn dan qua orientatie indentiek aan elkaar wat vergelijking en follow-up in de tijd nauwkeurig maakt. Hieronder zie je links een gepolariseerde foto en rechts een niet-gepolariseerde opname van een verruca seborrhoica gemaakt met deze dermatoscoop. Wat hierbij opvalt is dat je met gepolariseerd licht vooral de diepere structuren goed kunt visualiseren, zoals bijvoorbeeld de vaten van de laesie. Bij de niet-gepolariseerde opname valt direct op dat je heel goed de oppervlakte structuren goed kunt zien. In dit voorbeeld is dat de keratinisatie van de verruca seborrhoica. 

niet-gepolariseerde opname verruca seborrhoica

Contact versus non-contact dermatoscopie

Naast een hybride functionaliteit is het fijn wanneer je ook kunt switchen tussen contact en non-contact dermatoscopie. Als je bijvoorbeeld een niet-gepigmenteerde laesie beoordeelt dan ben je in de evaluatie vaak afhankelijk van het beoordelen van de vasculaire structuren. Met een contact-dermatoscoop ben je makkelijk geneigd te veel druk op de laesie te geven waardoor je de vaten makkelijk weg duwt. De oplossing is dan om een non-contact modus te gebruiken. Hiervoor wordt er bij de Dementra een speciale ring gebruikt die met een magneet vanzelf op het apparaat klikt. Bij het digitaal beoordelen van de foto's wordt automatisch weergegeven of de foto in contact of non-contact modus is gemaakt. Hieronder een voorbeeld van een basaalcelcarcinoom , type Pinkus, gemaakt in gepolariseerde én contact-modus. Eronder zie je dezelfde foto maar dan gemaakt in de non-contact modus, dus mét contactring. Wat direct opvalt is in de weergave is dat de vaten van de laesie in de laatste foto beter gevisualiseerd worden.

BCC gepolariseerd contact dermatoscopie
BCC gepolariseerd non-contact dermatoscopie

Polarisatie-specifieke structuren met de Demetra

De optie om met gepolariseerd naar de huid te kunnen kijken is ook essentieel om tot een goede diagnose te kunnen komen en om geen maligniteiten te missen. Er zijn namelijk twee polarisatie-specifieke patronen te zien bij maligniteiten.

1. Witte lijnen

Polarisatie-specifieke lijnen kunnen zichtbaar zijn bij maligniteiten zoals een melanoom en het basaalcelcarcinoom. In dit voorbeeld zie je polarisatie-specifieke witte lijnen van een micro-nodulair basaalcelcarcinoom.

polarisatie-specifieke-witte-lijnen

2. Wit ‘klavertje-vier’

In de patroonanalyse wordt het witte klavertje vier geduid als: 4-klodders-in-een-vierkant. Een voorbeeld is hieronder weergegeven. Het is een typische aanwijzing voor een actinische keratose en vaak te zien bij actinisch beschadigde huid.

witte klavertjes vier in een actinische keratose

Hoe maak je de beelden van de Demetra digitaal?

Voor het gebruik in de huisartsenpraktijk is het essentieel om een digitale dermatoscoop te gebruiken zodat je de beelden rustig op je computerscherm kunt analyseren na afloop van je spreekuur. Zeker als je net start met dermatoscopie is dat wenselijk omdat je onmogelijk in enkele seconden een dermatoscopisch beeld kunt analyseren. Bovendien zul je in het begin veel moeten reflecteren op wat je ziet, bij voorkeur met een deskundige collega of dermatoloog. Daarnaast kun je de digitale beelden inzetten voor een teledermatoscopische consultatie. Met de Demetra gaat het digitaliseren van de foto's automatisch via een WiFi verbinding. Concreet betekent dit wanneer je de foto's gemaakt hebt in je onderzoekskamer en je terugloopt naar je computer de beelden al geüpload zijn. Hiervoor ga je naar een beveiligde online omgeving waar je direct de beelden uitvergroot ziet, kunt opslaan, bewerken etc. Ook kun je de beelden downloaden naar je computer zodat je ze kunt integreren in het patiëntendossier of kunt gebruiken voor een teledermatoscopische consultatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een 'skin imaging platform', een web applicatie voor veilige opslag van de beelden in de Cloud.

Wil je een idee krijgen hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video waarin dit wordt gedemonstreerd. 

Wat kost de Demetra?

Huisartsen die het apparaat willen aanschaffen, betalen een maandelijks bedrag van 129 euro in plaats van een eenmalige aankoopsom. Dit is omdat Barco naast hardware ook software-updates aanbiedt. In de toekomst wordt er ook naar de introductie van zelflerende algoritmen (AI) gekeken die op termijn kunnen gaan ondersteunen bij de diagnostiek. Meer informatie kan je vinden op de website van Barco. 

Foto’s gemaakt met de Demetra

Om een indruk te krijgen van de beeldkwaliteit van dit apparaat kun je hier verschillende voorbeelden bekijken van zowel gepigmenteerde als niet-gepigmenteerde huidlaesies. 

Samengevat

De Demetra van Barco is een multifunctioneel, handzaam en geschikt apparaat voor de beoordeling van verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk. De snelle functies en eenvoudige digitalisering van het beeldmateriaal zijn tijdsbesparend en prettig. 

Beelden gemaakt met de demetra aan de hand van 5 casussen

Anderen bekeken ook

inkt test dermatoscopie

Tips en trucs bij dermatoscopie kopie

Macroscopie verdachte huidlaesie

Betere diagnostiek van verdachte huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk

Dermatoscopie.nl

Een website ter bevordering van de dermatoscopie in de huisartsenpraktijk.

Dermatoscopie.nl is onderdeel van Spico e-ducatie en zorg

Elke maand een casus

Wil je maandelijks een uitdagende casus uit de huisartsenpraktijk ontvangen? Schrijf je dan hier kosteloos in.

Maartje Spit, MSc, M ANP
BIG-nummer 59058254330

Son en Breugel (NB)
info@dermatoscopie.nl

KvK 72973897
Privacy statement & Klachtenregeling
Algemene voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten